Μέση Ανατολή: Ανεβαίνει διαρκώς η λίστα των νεκρών – Αγωνία για τους 150 απαχθέντες

Συνολικά, σε περίπου 120 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 4.000 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 10.000.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται για έκτη ημέρα, μετά την αιφνιδιαστική εισβολή δυνάμεων της Χαμάς στα εδάφη που ελέγχει το Ισραήλ το Σάββατο και την εκατόμβη θυμάτων, μεταξύ τους εκατοντάδες άμαχοι και γυναικόπαιδα, αλλά και την απάντηση του Τελ Αβίβ με σαρωτικούς βομβαρδισμούς πυκνοκατοικημένων συνοικιών στις παλαιστινιακές περιοχές.

Στο επίκεντρο βρίσκεται μία διπλή ομηρεία: από την μία πλευρά, αυτή των 150 Ισραηλινών (πιθανώς και άλλων εθνικοτήτων) που απήχθησαν από τους μαχητές της Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο. Από την άλλη πλευρά, των πάνω από 2 εκατομμύρια αμάχων Παλαιστινίων (σχεδόν οι μισοί από αυτούς παιδιά και έφηβοι) που έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα χωρίς διέξοδο, ρεύμα, νερό και υγειονομική περίθαλψη ενώ η περιοχή βομβαρδίζεται ανηλεώς.

Πάνω από 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί εντός της Λωρίδας της Γάζας από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά πυροβολικού. Οι τραυματίες φτάνουν τους 5.600. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς ενώ θεωρούνται σημαντικά μικρότεροι των πραγματικών, καθώς τα συνεργεία διάσωσης δεν μπορούν να προσεγγίσουν όλα τα σημεία που στοχοποιήθηκαν.

Πάνω από 1.200 είναι οι νεκροί στην πλευρά του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000, με μεγάλο αριθμό από αυτούς σε κρίσιμη ή πολύ σοβαρή κατάσταση.

Περίπου 1.500 είναι οι νεκροί μαχητές της Χαμάς κατά την αρχική αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης το Σάββατο.

Συνολικά, σε περίπου 120 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 4.000 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 10.000.

Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό, οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε κατοικημένες περιοχές έχουν μετατρέψει σε πρόσφυγες μέσα στην πόλη 340.000 κατοίκους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Αναζητούν καταφύγιο όπου μπορούν, μεταξύ άλλων στα 88 σχολεία που λειτουργεί ο ΟΗΕ όπου βρίσκονται 175.000 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι οι «προμήθειες που σώζουν ζωές, όπως τρόφιμα, καύσιμα και νερό, πρέπει να επιτραπεί να φτάσουν στη Γάζα», την ώρα που το Ισραήλ έχει εφαρμόσει πλήρη αποκλεισμό ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς.

Αυξάνονται εξάλλου οι φωνές επισήμων που χαρακτηρίζουν πιθανά «εγκλήματα πολέμου» τις τυφλές επιθέσεις του Ισραήλ εντός της Λωρίδας της Γάζας, με τελευταίο τον πρώην επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κένεθ Ροθ, που έκανε λόγο για «αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις» σε Παλαιστινίους αμάχους.

Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα περί «φωτογραφιών αποκεφαλισμένων παιδιών» στο Ισραήλ, τις οποίες είχε υποστηρίξει ότι είδε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε ένα εντυπωσιακό ολίσθημα εν μέσω της μάχης της προπαγάνδας από τις δύο πλευρές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί